Ministar Isak kriminaliziranog seksualnog egzibicionistu Munjića imenovao načelnikom i vratio ga obilazno na čelo FUP-a

Trenutno pregledavate Ministar Isak kriminaliziranog seksualnog egzibicionistu Munjića imenovao načelnikom i vratio ga obilazno na čelo FUP-a
  • Autor objave:

SKANDALOZNA ODLUKA KOJOM SE NASTAVLJA KRŠITI ZAKON U F BiH

Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak odlučio je na obilazan način ponovno vratiti u igru kompromitiranog ravnatelja Federalne uprave policije Vahidina Munjića čudnom odlukom za koju ne postoji zakonito, a ponajmanje etično uporište. Večernjak je u posjedu odluke koju je 2. kolovoza potpisao ministar Isak, a kojom se naoko Munjića “degradira”. Pozivajući se na Zakon o unutarnjim poslovima Federacije BiH te Pravilnik o unutarnjoj organizaciji FMUP-a, ministar Isak donio je rješenje po kojemu se “policijski službenik Vahidin Munjić, do sada raspoređen na radno mjesto glavnog inspektora – stručno operativnog koordinatora u Uredu ravnatelja Uprave policije u Federalnoj upravi raspoređuje na radno mjesto načelnika Sektora kriminalističke policije u Sektoru kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije, u činu glavnog inspektora počevši od 5. kolovoza 2024. godine”.

Istraga o narkokartelu

Pri tome mu se dodjeljuje najveći koeficijent na plaću od 5,9, a bilo kakva žalba ne odgađa izvršenje rješenja. Podlogu za takvu vrstu odluke, čak iako se poziva na zakon, ministar Ramo Isak pronašao je u zaključku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 6. ožujka ove godine. A ta odluka, kako nam je objasnio izvor iz policije, ne daje takvu mogućnost Isaku da ponovno instalira Munjića. U točki dva toga rješenja stoji da je ovlast federalnom ministru unutarnjih poslova za donošenje “konačne godišnje ocjene o radu glavnog inspektora ovlaštenog da rukovodi radom Federalne uprave policije u sastavu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova…, kao i da donosi rješenja i druge akte kojima se odlučuje o pravima i dužnostima iz radnog odnosa za glavnog inspektora koji, u skladu s odgovarajućim rješenjima o ovlasti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, rukovodi radom Federalne uprave policije u sastavu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova”. No, bilo kakav zaključak, pa čak i da eksplicitno u njemu piše kako se daje ministru mogućnost imenovanja ravnatelja FUP-a ne može se posve negirati i rušiti Zakon o unutarnjim poslovima Federacije BiH. Čak i unatoč tome što je Munjić u više navrata fantomskim odlukama imenovan na mjesto ravnatelja Federalne uprave policije “po ovlasti – odobrenju” Vlade Federacije BiH, takvo što zakon apsolutno ne poznaje. Postoji samo dužnost obnašatelja dužnosti koja je čak definirana i rokovima. Nakon što je postalo jasno da Munjić, koji je obuhvaćen istragom u predmetu protiv međunarodnog narkoklana, neće sredinom mjeseca dobiti novi produžetak, kada mu istječe “po ovlasti” ravnateljska dužnost, na scenu je stupio ministar Isak. Imenujući ga, protivno zakonu, na mjesto načelnika Sektora kriminalističke policije u Sektoru kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije, on automatski ponovno postaje ravnatelj FUP-a, nakon čega više nije uopće potrebno “žuriti” s imenovanjem novoga stalnog policijskog ravnatelja.

Udar na Livno

Naime, zakonom je predviđeno da u slučaju ako je iz nekog razloga prazna pozicija ravnatelja policije, onda na njegovo mjesto dolazi drugi najviše rangirani policajac u strukturi. A to je, u ovome slučaju, kojeg li iznenađenja, načelnik Kriminalističke policije. Odnosno gospodin Munjić. Tako se još jednom kupilo vrijeme kako Hrvat ne bi kojim slučajem došao na mjesto ravnatelja Federalne uprave policije, što je pak oporbeni SDA odranije postavio kao crvenu crtu za prozvati nekoga izdajnikom Bosne i Bošnjaka. Čak i unatoč tome što se godinama krši Zakon o unutarnjim poslovima nezakonitim produljivanjem mandata, ali i vrlo jasna odredba da ministar unutarnjih poslova (Bošnjak) i ravnatelj FUP-a (Bošnjak) ne mogu biti iz istoga naroda. Ravnatelj FUP-a doslovno ima autonomne ovlasti da samostalno planira, upravlja, nadgleda i usmjerava cjelokupni rad Uprave policije, izravno rukovodi policijom…, donosi rješenja i odlučuje o pravima, dužnostima i odgovornostima policijskih službenika, surađuje s tužiteljstvima, sudovima… Uz to, valja reći kako je u međuvremenu, otkako Isak i Munjić “koordiniraju” policijom, došlo do potpunog debalansa te izravnog ugrožavanja hrvatskih interesa. Određenim rokadama FUP je izgubio svoj područni ured u Livnu, a ostali su operativni samo onaj u Mostaru i Ljubuškom.