IZBORNI GUBITNIK: Gdje je nestala narko armija Rame Isaka?!

Trenutno pregledavate IZBORNI GUBITNIK: Gdje je nestala narko armija Rame Isaka?!
  • Autor objave:

Ramo Isak, poznat po samouvjerenim i razmetljivim izjavama, često se gizdao u ulozi najpopularnijeg političara u Bosni i Hercegovini. Njegova politička stranka, Snaga naroda, pokušala se predstaviti kao neka vrst pokreta, ali i putujućeg pučkog teatra jedne porodice i njenih jarana. Isak je otišao korak dalje u svojoj promociji kada je kreirao pjesmu “Snaga naroda”, koja je postala himna njegove stranke. Stihovi pjesme, poput “Mi smo glas iz zemlje predaka, spremna armija Rame Isaka”, trebali su animirati i mobilizirati sljedbenike širom zemlje. Međutim, stvarnost je bila daleko od pjesmica. Isakova samouvjerenost i grandiozne tvrdnje često su bile karikaturalne, što je u konačnici rezultiralo velikim debaklom na izborima. Njegova “armija” sljedbenika nije uspjela ostvariti očekivane rezultate, a mnogi su ga počeli doživljavati kao političkog klauna, čije su ambicije bile daleko veće od stvarnih mogućnosti.     

Pod vodstvom Rame Isaka, stranka Snaga naroda izašla je na izbore u 29 općina. Najpoznatiji član stranke, uz predsjednika, je njegov sin Arnel Isak. S obzirom na porijeklo porodice Isak iz Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), očekivao se značajan uspjeh u tom području. Međutim, značajni rezultati postignuti su samo u tri od ukupno 12 općina u ZDK.

Najveći uspjeh Snaga naroda ostvarila je u Zavidovićima, gdje su s 2.807 glasova osvojili oko 20% podrške, što ih čini važnim faktorom u Općinskom vijeću. Ipak, za 106 glasova im je izmakla pozicija načelnika, koju je osvojila kandidatkinja SDA, Erna Medić Smailhodžić, a Hašim Mujanović, sada već bivši načelnik, je na najteži način shvatio da Snaga naroda pruža benefite samo za porodicu Isak.

Izborni gubitnik

Gdje je nestala armija Rame Isaka

U Brezi, Snaga naroda je osvojila 937 glasova, što čini 16,90% podrške. U Visokom su dobili 1.242 glasa, što je 8,90%, a njihov kandidat za načelnika je završio na trećem mjestu sa 761 glasom. U Zenici su osvojili 1.889 glasova, ali većinu tih glasova dobio je Arnel Isak, za kojeg je malo vjerovatno da će zamijeniti Zastupnički dom Parlamenta FBiH za Gradsko vijeće Grada Zenice. S osvojenih 6,83%, neće osvojiti značajan broj mjesta u vijeću.

Snaga naroda će imati vijećnike i u općinama Kakanj (763 glasa, 5,51%), Tešanj (624 glasa, 3,69%) i Maglaj (370 glasa, 3,95%). Izvan ZDK, vijećnike će imati u još tri općine: Kladanj (404 glasa, 7,11%), sarajevska Općina Stari Grad (488 glasova, 4,70%) i Foča u Federaciji BiH (67 glasova, 7,44%).

Iako će imati vijećnike u trećini općina u kojima su učestvovali, uključujući jednu u Sarajevu, rezultat se može smatrati razočaravajućim s obzirom na velika ulaganja u promociju stranke, posebno u ZDK. Dvocifreni rezultati u 10 od 29 općina i često posljednje mjesto na listama izbornih rezultata dodatno otežavaju situaciju za Isaka i članove njegove stranke. 

Kada utihnu svirci i porodična islikavanja po društvenim mrežama, sva ta šarada Isaka i sinova, glasači su pokazali da biraju političare, a ne klaunove.