ZORAN ČEGAR NE MOŽE BITI VRAĆEN NA POSAO U FUP – EVO I ZAŠTO, JER SLIJEDI PO SILI ZAKONA OTKAZ!

Trenutno pregledavate ZORAN ČEGAR NE MOŽE BITI VRAĆEN NA POSAO U FUP – EVO I ZAŠTO, JER SLIJEDI PO SILI ZAKONA OTKAZ!
  • Autor objave:

Zbog prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Općinski sud u Dubrovniku je osudio Zorana Čegara, suspendiranog šefa Sektora uniformirane policije FUP-e Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), na uvjetnu zatvorsku kaznu od (7) sedam mjeseci s rokom kušnje dvije godine.

Kazna neće, biti provedena ako okrivljeni Zoran Čegar dvije godine ne počini novo krivično djelo. Uz to, Sud je odredio da mora platiti oko 210 maraka za troškove kaznenog postupka.

Presuda za prijetnje novinarki, donesena je 14. travnja 2023. godine, deset dana nakon podizanja optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku koje je predložilo Sudu da izda kazneni nalog. Radi se o zakonskoj mogućnosti koja podrazumijeva izricanje kazne bez provođenja glavne rasprave, što je Općinski sud u Dubrovniku prihvatio.

Prema saznanjima bliskih kabinetu v.d. Direktora Federalne uprave policije seksualnog egzibicioniste Vahidina Munjića, isti pokreće proceduru prekida radnog odnosa uposleniku Zoranu Čegaru, u ovoj policijskoj agenciji, zbog presude suda u Dubrovniku kojom je imenovani osuđen na 7 mjeseci zatvora uvjetno, s rokom kušnje 2 godine, zbog krivičnog djela koje se odnosilo na napad i prijetnje na novinare redakcije CIN-a. Kako saznajemo prekid radnog odnosa obrazložen je činjenicom da nekom presude za krivično djelo preko 6 mjeseci, odnosno i samo 6 mjeseci, nastupaju uslovi na osnovu kojim policijskom službeniku prestaje radni odnos u toj policijskoj agenciji!

ZAKON JASAN: Načelniku Sektora uniformirane policije Federalne uprave policije, Zoranu Čegaru, prestaje radni odnos u FUP-u! Vahidin Munjić jedva dočekao!

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je rekosmo početkom aprila / travnja 2023. godine podiglo optužnicu protiv Zorana Čegara, suspendovanog šefa Sektora uniformisane policije FUP-e Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), zbog prijetnji novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Optužnica je tada proslijeđena Općinskom sudu u Dubrovniku na potvrđivanje, koji je istu potvrdio.

Čegar je optužen, da je ispred ovog suda novinarki dvaput ponovio da će joj iščupati grkljan. Slučaj je prijavljen lokalnoj policiji gdje je dat iskaz i predat videozapis događaja. Ukoliko je prijetnja izrečena osobi u vezi sa njenim poslom, za takvo krivično djelo može se izreći zatvorska kazna do pet godina.

Odlučujući po predmetnoj optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, u ime Republike Hrvatske, Općinski kazneni sud u Dubrovniku, dana 21.04.2023. godine, donosi Presudu, kojom okr. Zorana Čegara oglašava krivim, te ga primjenom zakonskih odredbi osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od (7) sedam mjeseci uvjetno s rokom kušnje (2) dvije godine.

Prema Zakonu o policijskim službenicima Federacije BiH shodno članu 122. stav 9. istog Zakona propisano je, da „Policijskom službeniku prestaje radni odnos te automatski gubi status policijskog službenika u sljedećim slučajevima“, a između ostaloga po članu 122. stav 9. Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, „kada mu je za kazneno djelo izrečena pravomoćna kazna zatvora od šest mjeseci ili teža kazna“! U kumulativnom smislu, Čegar je ispunio ove uvjete.

Prema članu 144. stav. 1., 2. i 3. Zakona o policijskim službenicima F BiH je propisano slijedeće: (1) Policijski službenik može biti privremeno suspendiran sa zadataka i dužnosti koje vrši ili suspendiran iz policijskog organa ako je protiv njega pokrenut krivični ili disciplinski postupak i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili prirodu teže povrede službene dužnosti, kao i okolnosti pod kojima je učinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi štetilo interesima službe ili internom postupku. (2) Rukovodilac je odgovoran za donošenje odluke o privremenoj suspenziji u skladu sa stavom 1. ovog člana. (3) Suspenzija policijskog službenika određena u skladu sa stavom 1. ovog člana može trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka”.

Sve i da se Čegar želi vratiti na posao ne može, zbog kaznenih postupaka.

Na Općinskom sudu u Dubrovniku u Hrvatskoj je koncem oktobra 2022. godine počelo suđenje Zoranu Čegaru kojeg Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku optužuje i za prevaru. Prema navodima Odvjetništva, za 20 hiljada eura je oštetio preduzeće za iznajmljivanje brodica i auta “Prožura” sa otoka Mljeta koje je u vlasništvu Darka Markovića.

Okrivljeni Zoran Čegar i zamjenik dubrovačkog općinskog državnog odvjetnika Ante Vetma

Prema navodima Odvjetništva, Čegar je sredinom 2017. godine zatražio od Markovića da mu “Prožura” proda automobil i plovilo. Rekao mu je da će platiti kada proda zemlju u BiH. Iako je znao da nije vlasnik, već samo posjednik, obećao je da će ga nagraditi ako se njegovo ime ne pojavi u ugovoru. Trgovanje je htio sakriti – objasnio je da je visoki policijski službenik i da ne želi da ga povezuju sa ovim poslom.

Marković mu je povjerovao i predao plovilo i automobil uz punomoć za raspolaganje. Umjesto da plati 20 hiljada eura, Čegar je tražio da kupi još jedno plovilo od 40.000 eura, nudeći zauzvrat udio u zemljištu u BiH, ali je Marković to odbio, tražeći novac za već isporučeno auto i plovilo.

Prema navodima Odvjetništva u Dubrovniku, Čegar je uzvratio krivičnom prijavom u BiH, tvrdeći da, zapravo, Marković njemu duguje 44 hiljade eura. Novinari CIN-a su pronašli Markovića na Mljetu, ali on nije želio razgovarati o ovoj temi jer je svjedok u postupku.

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za prevaru u kojoj je pričinjena velika materijalna šteta poput ove za koju se tereti Čegar propisana je zatvorska kazna od jedne do osam godina.